COLUMN – ONBEGRIJPELIJK

/COLUMN – ONBEGRIJPELIJK

COLUMN – ONBEGRIJPELIJK

2018-06-14T08:26:14+00:00 29 mei, 2018|

Het ministerie van Volksgezondheid ontdekte dat achttienduizend mensen onder bewind een hogere zorgpremie betalen dan nodig omdat hun bewindvoerder geen betalingsregeling treft met de zorgverzekeraar. Deze mensen zijn maandelijks 27 euro te veel kwijt. ‘Het lijkt onbegrijpelijk dat bewindvoerders geen betalingsregeling treffen’, zegt een woordvoerder van het ministerie”. Citaat uit De Groene Amsterdammer van 2 mei 2018.

Onbegrijpelijk? Als voorbeeld de situatie van Piet. Piet heeft een bijstandsuitkering. Door de belastingdienst is er beslag op gelegd: € 97 per maand. Ook op de zorgtoeslag ligt beslag. Bij elkaar te veel beslag maar Piet hoeft niet van honger om te komen. Piet krijgt € 40 per week. Kleren koopt hij in de kringloopwinkel en hij is aangemeld bij de voedselbank. De bewindvoerder probeert het beslag te verlagen maar dat valt niet mee bij de belastingdienst.

Piet heeft € 32.000 schuld. Uit zijn tijd als zelfstandig schoonmaker. Helaas geen succes. Onvoldoende inkomsten. Naast veel kleinere schulden ook grote schulden bij de verhuurder en de zorgverzekeraar. Piet is al naar de gemeente geweest voor hulp. Hij moest formulieren invullen waar hij niets van snapte en deelnemen aan een klassikale ‘budgetcursus’. Dat kon Piet niet aan. Toen stopte de gemeente haar hulp.

Er zijn veel ‘Pieten’, die niet geholpen worden door de schuldhulpverlening. ‘Pieten’ die ingewikkelde formulieren niet begrijpen, ‘Pieten’ die een verstandelijke beperking hebben. ‘Pieten’ die laaggeletterd zijn, ‘Pieten’ die financieel niet zelfredzaam zijn. Deze ‘Pieten’ worden veelal het beschermingsbewind ingeduwd zo schrijft bewindvoerder André Leijssen deze week geërgerd in zijn blog.

Misschien dat die woordvoerder van het ministerie zich eens wil verdiepen in de problematiek van de vele ‘Pieten’ in ons land. Inderdaad is Piet iedere maand ‘27 euro te veel kwijt’. Maar dat ligt niet aan Piet, ook niet aan zijn bewindvoerder, maar aan het gemak van beslaglegging door de belastingdienst, de moeizame communicatie met hen en de onzalige boeteregeling die door ‘Den Haag’ is bedacht.

Een overheid die al 20 jaar faalt op het gebied van de schuldhulpverlening veegt slim haar straatje schoon: ’teveel mensen onder bewind, hoge kosten en slechte ‘commerciële’ bewindvoerders’. Ja ja!

Inmiddels hebben 1,4 miljoen huishoudens problematische schulden of lopen een groot risico daarop. Staatssecretaris van Sociale Zaken van Ark meldt deze week dat ze in 3 jaar 80 miljoen extra beschikbaar stelt. Dat is 19 euro per jaar per problematisch huishouden. Daarbij zet ze in op de hulpverlenende vrijwilligersorganisaties. Kortom: er verandert niets! Onbegrijpelijk.

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 26 mei 2018
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

Lees ook:

BEKIJK OOK:

IN UW REGIO

Zoek op provincie naar de
bewindvoerder bij u in de regio
of zoek uw reeds bekende
beschermingsbewindvoerder
op naam.

ZOEKEN

7 ZEKERHEDEN

Met de 7 Zekerheden
willen we ons onderscheiden
in de markt: landelijke dekking,
vertrouwd, kwaliteit, duidelijkheid,
transparantie, continuïteit, controle.

LEES SNEL VERDER