COLUMN – GEVEN!

2018-04-26T12:20:01+02:0011 december, 2016|

Drie ton voor lokale projecten! 60 instanties uit de Gooi en Vechtstreek hebben we afgelopen november blij gemaakt met een cheque van gemiddeld 5000 euro. Op een speciale avond in het feestelijk ingerichte theater Spant! zagen we alleen maar blije gezichten. Er werd genoten van de drankjes en hapjes en enthousiast werd verteld over de plannen die nu uitgevoerd konden worden. Iedereen vond mij leuk en aardig. Ik voelde me een rijk mens. Totdat iemand aan mij vroeg: HOE KAN DIT?  Hoe komt u als bewindvoerder toch aan al dat geld. Badend in het zweet werd ik wakker.

Een nare droom maar wel verklaarbaar. In de krant van 10 november had ik namelijk gelezen over die schenking van drie ton. Een bank in de Gooi en Vechtstreek was de gulle gever. Tijdens het lezen van het stuk flitste er van alles door mijn hoofd: ternauwernood de crises overleefd, tarieven voor de bankkosten verhoogd, personeel wat er uit moest en vestigingen gesloten. Ik begreep het niet helemaal. Het was waarschijnlijk hard nodig. Een bedrijf moet gezond zijn. Maar dan vervolgens met de roeptoeter rondbazuinen dat je drie ton schenkt? Regionaal?

Ik probeerde me dit voor te stellen bij ons bedrijf maar het lukte me niet. Hoewel de kosten  stegen zijn onze tarieven afgelopen jaar verlaagd en blijven ze komend jaar op dat niveau, ondanks de inflatie. De opleidingseisen zijn aangescherpt en ook dat kost extra geld. Toch zijn we gegroeid. Maar stel nou dat het anders was geweest. Dat een ontslag toch moet. Had ik dan tegelijkertijd geld durven  schenken? En zo ja had ik dat dan als een soort reclame naar buiten gebracht? Wat ik me ook afvroeg:  is er niemand in het Spant! geweest die gezegd heeft: HOE KAN DIT?

Met die vraagstukken viel ik uiteindelijk in slaap. Een onrustige nacht volgde. Niet geheel topfit de volgende ochtend toch maar de wekelijkse boodschappen gedaan. In het winkelcentrum werd ik aangesproken door een man: “u schrijft toch wel eens stukjes  in de krant over mensen die het niet  makkelijk hebben”? Hij vertelde dat hij vanuit zijn directe omgeving ook zo’n verhaal kende. Zware tijden maar die waren gelukkig weer achter de rug.

Dit jaar mogen wij daarom van hem voor de kerst 5 klanten van ons ieder 100 euro geven. Anoniem. Ook onze naam zal niet genoemd worden. Zo kan het dus ook. Prettige feestdagen en een ‘anoniem’ 2017!

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 10 december 2016
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

Lees ook: