COLUMN – PECH

2018-04-26T12:20:02+02:0013 november, 2016|

Negen jaar geleden werd ik door een maatschappelijk werkster gevraagd bewindvoerder te worden van een cliënt van haar. De heer J. was 1,5 jaar daarvoor toegelaten tot de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Een regeling waarmee je bij ‘goed gedrag’ in 3 jaar van je schulden af kunt zijn. Goed gedrag wil zeggen: tijdens de looptijd van de regeling geen nieuwe schulden laten ontstaan en je inspannen om het inkomen te vergroten. Dat was de heer J. niet voldoende gelukt en de WSNP dreigde daarom gestopt te worden waardoor alle schulden weer direct opeisbaar zouden worden.

Om de zaak te redden moest de heer J. actief solliciteren en de nieuwe schulden, ontstaan tijdens de WSNP, afbetalen voor einddatum WSNP. Het sollicitatieprobleem werd aangepakt door de maatschappelijk werker en de financiën door ons. Hoewel er geen grote achterstanden waren (1400 euro) was het nog een hele klus om het binnen 1,5 jaar af te lossen. Iemand die wordt toegelaten tot de WSNP leeft 3 jaar lang onder bijstandsniveau (Participatiewet). Van dat minimale inkomen moest dan ook nog in 18 maanden de achterstand weggewerkt worden. Dat betekende dat het weekgeld naar 40 euro verlaagd werd en dat hij ook geen gedeelte van het vakantiegeld meer kreeg.

Tijdens mijn intakegesprek met de heer J. (toen 62) vertelde hij zijn levensverhaal. Opgegroeid in armoede was hij vast besloten om succesvol te worden en genoeg te verdienen om goed van te kunnen leven. Dat was gelukt. Samen met zijn vrouw had hij een florerende winkelketen opgezet . Ze werkten hard en zes dagen in de week maar daar stonden goede verdiensten tegenover. De zon scheen. Tot op een dag zijn vrouw hem vertelde dat ze vanwege een nieuwe liefde bij hem wegging. Zijn wereld stortte in. Toen de zaken gesplitst moesten worden en het ook financieel dramatisch ging werd de drank zijn ‘redding’. De zaak ging failliet en zijn kinderen keerden hem de rug toe. Uiteindelijk vertrok de heer J. voor een zwervend bestaan naar Amsterdam.

Na een aantal jaar kwam het besef dat hij toch nog iets wilde maken van zijn leven en had hij hulp gezocht. Geen drank meer, schulden aanpakken en dan weer contact zoeken met zijn kinderen. Dat laatste is er niet van gekomen. Op de dag dat de WSNP na 3 jaar met een schone lei beëindigd werd overleed hij in zijn slaap. Schuldenvrij. Een goeie kerel met pech.

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 15 oktober 2016
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

Lees ook: