COLUMN – INNOVATIE IN DE FINANCIËLE ZORGVERLENING

2018-04-26T12:20:02+02:0027 mei, 2016|

Begin dit jaar werd er door staatssecretaris Jetta Klijnsma 6 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor goede ideeën ter voorkoming van schulden, armoede en financieel misbruik. Bij het opvragen van aanvullende informatie bleek dat wij als ‘commerciële’ partij niet in aanmerking komen. Alleen (semi)publieke organisaties die aan armoede of schulden werken konden aanspraak maken op dit geld. Verbazingwekkend! De laatste 15 jaar tonen aan dat juist deze organisaties een chronisch gebrek hebben aan vernieuwende ideeën en daadkracht. Jammer dat de overheid nu alleen deze instanties uitdaagt en een groep uitsluit die bruist van ambitie en goede ideeën. Jammer maar ook een beetje dom en gemakzuchtig.

Gelukkig zijn er partijen die de worst van 6 miljoen euro niet nodig hebben om toch met kansrijke innovatieve plannen te komen. Zo kwam ik kort geleden in contact met de stichting Samen Veilig Ouder Worden (www.svow.nl). Een organisatie die met vernieuwende praktische oplossingen financieel misbruik preventief aanpakt.

Jaarlijks zijn minimaal 30.000 ouderen slachtoffer van financiële mishandeling en diefstal van waardevolle bezittingen. Schade: tientallen miljoenen euro’s. Daders zijn bijna altijd familie, vrienden of zorgverleners. Het beleid van de overheid is erop gericht dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Tegelijkertijd neemt de vergrijzing in Nederland toe. De omvang van het probleem zal daarom groeien.

De stichting SVOW doet er concreet wat aan. Zonder subsidie! Met slimme en innovatieve oplossingen beschermen zij de financiën en persoonlijke bezittingen. Zij hebben onder andere een app ontwikkeld waarmee op eenvoudige wijze waardevolle spullen in de ‘cloud’ veilig kunnen worden opgeslagen. Deze voorwerpen kunnen daarnaast onzichtbaar worden gemerkt met synthetisch DNA zodat ze makkelijk traceerbaar zijn en daardoor niet meer geschikt voor de ‘handel’.

Ook kan de SVOW , samen met ons, toezicht houden op de rekening van iemand. De bankrekening wordt gekoppeld aan ons financiële systeem wat d.m.v. allerlei automatische signaleringen dagelijks controleert of er geen ongewenste transacties plaatsvinden op de rekening. Bij twijfel vragen wij de mogelijk gedupeerde wat er aan de hand is. Daarnaast kunnen de familie en/of hulpverleners, uiteraard na toestemming van de rekeninghouder, 24/7 online meekijken. Ook de SVOW doet dat en controleert zo ons weer.

Uiteraard is in de woning van de klant duidelijk zichtbaar dat de SVOW aanwezig is. Iemand die zich ondanks die waarschuwing toch nog wil verrijken is net zo dom en gemakzuchtig als het subsidiebeleid van onze overheid.

15 juni: Dag Tegen Ouderenmishandeling!

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 28 mei 2016
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

Lees ook: