COLUMN – GELDREGELHEKEL

2019-01-24T08:47:50+01:0026 januari, 2019|

Een aardige en intelligente jongen. Beetje een dromer. Middelbare school afgerond en daarna op kamers gegaan. Thuis ging het niet goed, ruzie met zijn ouders, dus het was beter zo. Hij werkte regelmatig en van die inkomsten had hij rond moeten kunnen komen. Maar helaas. In eerste instantie leende hij wat van vrienden maar na enige tijd stapelden de financiële problemen zich op. Achterstand bij de verhuurder, de zorgverzekering, het telefoonabonnement en dan natuurlijk ook nog de leningen bij zijn vrienden. Met bitcoins dacht hij het tij te keren maar de eerste deurwaarder is inmiddels al langs geweest. Na bijna 2 jaar zelfstandigheid ziet hij geen oplossing meer: “financiën zijn maar lastig”.

Hij klopt uiteindelijk bij ons aan. En hij is niet de enige. Steeds vaker spreken wij jongeren die niet weten hoe financieel verantwoord te handelen. Meer partijen is dat opgevallen. Reden voor Aegon om een verdiepend onderzoek te doen. Het rapport werd twee weken geleden openbaar. Conclusie: Jongeren houden niet van het regelen van geldzaken! Ze hebben last van ‘geldregelhekel’. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat juist door financieel bewust te zijn de kans op ‘gelukkig zijn’ groter is . Nederlanders met een goed financieel bewustzijn leven gelukkiger én voelen zich gezonder.

Elisabeth Bruggen, professor van de Universiteit Maastricht zegt daarom: “De resultaten van dit onderzoek laten zien dat financieel bewustzijn en vaardigheden meer bevorderd dienen te worden, vooral onder jongeren. Ook Erica Verdegaal, Nederlandse econoom en auteur van artikelen en boeken over financiële zaken onderschrijft deze preventieve visie. Maar de kans is volgens haar klein dat dit gaat gebeuren. Na een jaar studie concludeert ook het platform voor onderzoeksjournalistiek, Investico, hetzelfde: ‘zelfs recente Haagse initiatieven zullen aan de huidige situatie niets veranderen’.

Zoals bijvoorbeeld de ‘brede schuldenaanpak’ die het kabinet afgelopen voorjaar lanceerde met 22 deelnemende partijen en 40 pilotprojecten op het gebied van de schuldhulpverlening. Er zijn weer een hoop rapportages, conclusies én verdiensten uit voortgekomen maar het haalt de grasmaaier over het heemkruid en laat de bron van de ellende, de metersdiepe wortels, staan, aldus Erica Verdegaal.

Geldregelhekel? Ja, omdat veel jongeren niet weten wát hen financieel te wachten staat. Laten we ze daarom beter financieel opvoeden. Niet één lullig dagje tijdens de jaarlijkse Week van het Geld, maar structureel als maandelijks onderdeel van het middelbaar onderwijs. Of worden er dan wellicht teveel mensen brodeloos?

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 26 januari 2019
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

 

Lees meer columns.