COLUMN – LIEFDE MAAKT BLIND!

2018-04-26T12:20:01+02:0019 juni, 2017|

Een aantal jaar geleden is mevrouw K. onder bewind gesteld. Ze heeft een licht verstandelijke beperking en er zijn schulden. Haar eigen administratie voeren naast het opvoeden van 3 jonge kinderen wordt haar teveel. Als alleenstaande moeder met een laag inkomen is dat niet zo raar. Het is elke dag weer passen en meten.

Haar huishoudboekje is altijd al een probleem maar de ellende begint pas echt met de jaarafrekening voor de energiekosten. 700 euro bijbetalen én het maandbedrag omhoog. Via het resterende vakantiegeld kan ze een deel betalen maar de aflossing aan het restant én het verhoogde maandbedrag zijn niet op te brengen. Het betalen van nota’s schuift ze steeds vaker voor zich uit. Herinneringen, aanmaningen, incasso- en deurwaarderskosten volgen. Ze ziet door de bomen het bos niet meer.

Na een succesvol schuldsaneringstraject is ze in 2015 schuldenvrij. Een last valt van haar schouders. Ze voelt zich herboren. Waarschijnlijk mede daardoor vindt ze een baan. Als ze ook de man van haar dromen tegenkomt lacht de toekomst haar tegemoet. Na een halfjaar vraagt ze om opheffing van het bewind. Ze doet al veel financiële zaken weer zelf en zonder de schuldenlast gaat dat prima. Ik stem, net als de kantonrechter, in met haar verzoek.

Vorige maand belt mevrouw mij weer. Ze vertelt dat ze snel na het bewind is ingegaan op het huwelijksaanzoek van haar vriend. Een maand later zijn ze getrouwd. Al vlug komt ze er achter dat haar man veel schulden heeft. Steeds vaker vallen er incasso- en deurwaarders-brieven op de mat. Ze denkt aan scheiden omdat ze absoluut geen schulden meer wil. Als ik haar de consequenties noem huilt ze.

Ze is getrouwd in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat hun vermogens én eventuele schulden samengevoegd zijn. Er is geen sprake meer van eigen kapitaal want het is gezamenlijk geworden. In dit geval heeft zij geen schulden ingebracht maar krijgt ze wel de schulden van haar man op haar naam. Die blijven. Ook na een scheiding.

Per 1 januari 2018 gaat gelukkig een nieuwe wet gelden. In de nieuwe wet is het uitgangspunt dat door het huwelijk een beperkte gemeenschap van goederen ontstaat als je niets laat vastleggen. Bezittingen, erfenissen, giften en schulden die voor het huwelijk zijn verkregen, blijven privé. Wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd is gemeenschappelijk.

Voor mevrouw K. komt deze wet te laat. Zij is terug bij af.

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 10 juni 2017
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

Lees ook: