COLUMN – WILDGROEI

2018-04-26T12:20:01+02:0015 juni, 2017|

Binnen de financiële zorgverlening is kwaliteit de laatste jaren een belangrijk item. Niet zo gek. Na jaren van wildgroei in deze branche is de tijd dat je zomaar bijvoorbeeld even bewindvoerder kon worden definitief voorbij. De eisen zijn flink aangescherpt en de lat zal steeds hoger worden gelegd. Niet alleen wat basisopleiding betreft maar vooral ook qua bijscholing. Terecht, want het is een écht vak in een complex werkveld. Een werkveld dat niet zit te wachten op nog meer verhalen over incompetente en/of frauduleuze bewindvoerders.

Vanaf 1 januari 2014 is daarom onder andere de wet ‘curatele, bewind & mentorschap’ van kracht. In deze wet zijn de eisen omtrent opleiding en permanente educatie (PE) opgenomen. Zo moet een bewindvoerder elk jaar 8 PE punten behalen, wat in de praktijk ongeveer gelijk staat aan 8 uur opleiding. Deze wet heeft zijn uitwerking niet gemist: wildgroei! Inmiddels wordt door een leger van opleiders alleen al bij de grootste branchevereniging (BPBI) meer dan 250 verschillende PE trainingen aangeboden. En het groeit maar door.

Het is waarschijnlijk een aantrekkelijke markt voor de opleiders. Of wellicht geeft de wildgroei van opleiders en opleidingen aan hoe complex het vak is. Het zegt in ieder geval niets over een effectieve bijdrage aan de kwaliteit. Als voorbeeld: de ‘cursus’ Praktisch Communiceren kost je één dag en levert 8 punten op. ‘Klaar voor de rest van het jaar’ zou de slogan kunnen zijn. Ik ken dat soort dagen: ze blinken uit in gezelligheid, enthousiasme en een prima lunch. Niets mis mee maar is dat nou hoe we de kwaliteit willen verbeteren? 1 dag per jaar communiceren?

Met de verschillende soorten trainingen ‘Omgaan met agressie’ kun je als bewindvoerder de komende 5 jaar makkelijk je PE-eis halen. Meer dan voldoende aanbod en altijd in één dag klaar. Hoe je dan bij blijft met de rest van het vakgebied is de grote vraag. Beetje de krant lezen, de nieuwsbrieven van de Rechtspraak en de branchevereniging én wellicht Linkedin. Maar ja, wordt dat ook gedaan en is dat te controleren? Nauwelijks tot niet. We zijn veel te druk!

Is er een manier waarmee er controleerbaar en continue geschoold wordt op alle onderdelen van het vak zodat we altijd up-to-date zijn? Tegen lagere kosten?  Jawel! Kijk gewoon naar hoe het geregeld is bij het bank en verzekeringswezen. Gaat al jaren prima. De oplossing voor wie echt wil groeien en het eind van de wildgroei.

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 27 mei 2017
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

Lees ook: