COLUMN – PIET LUT

2018-11-22T10:26:50+01:0024 november, 2018|

Bijna 5 december. De verjaardag van Sinterklaas. De afgelopen weken ging het echter niet over de Sint maar vooral over ‘Piet’. Voor en tegenstanders van de knecht van Sinterklaas eisten alle aandacht op. Volwassen mensen die verhitte en bedreigende discussies voerden om hun gelijk te halen. Confrontaties waarbij men vergat waar het eigenlijk om moeten gaan: DE KINDEREN!

Het is hoog tijd dat we daar wat meer aan denken. En niet alleen rond 5 december want maar liefst 1 op de 9 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Voor kinderen kan dit betekenen dat er onvoldoende geld is voor voedsel, kleding of een verwarmd huis. Lid zijn van een sportvereniging is geen vanzelfsprekendheid en cadeautjes met Sinterklaas blijft een droom.

De Kinderombudsman heeft in 2017 in kaart gebracht hoe deze kinderen door armoede in hun ontwikkeling belemmerd worden en daar hun verdere leven last van blijven houden. Voor deze groep is de discussie rondom de kleur van Piet in één woord samen te vatten: pietluttig! Zij willen gewoon op 5 december net als alle andere kinderen ook in spanning wachten op de cadeautjes van de Sint. Een moeder van een dergelijk onbemiddeld gezin stuurde mij onlangs een gedicht:

Sinterklaas is weer in het land
Alle kinderen zijn blij
Voor allemaal wat meegenomen
behalve voor die van mij

Wat vertel ik straks mijn kinderen
bij hun lege schoen?
Waarom de Sint besloten heeft
er wederom niets in te doen?

Ik zie de teleurstelling in hun ogen
Voel hun boosheid en verdriet
“Waarom wel mijn vriendjes
en waarom ikke niet?”

Ik denk aan de discussie over Piet
Over zijn kleur! Wat is het nut?
Mijn kinderen zullen later zeggen:
“de mens is een PIET LUT”

N.a.v. het gedicht van deze moeder wil ik u wijzen op de Sinterklaasbank. Deze door vrijwilligers gerunde organisatie maakt jaarlijks meer dan 5000 kinderen blij. Met uw geld geven zij een kind een mooie jeugdherinnering aan de mooiste mythe van Nederland. Daarnaast halen ze ook een last van de schouders van de ouders. Ouders die elke maand moeite hebben om financieel het hoofd boven water te houden! Kijk voor meer info op www.sinterklaasbank.nl  Laten we niet pietluttig doen en er door een donatie voor zorgen dat ooit alle kinderen in Nederland Sinterklaas kunnen vieren!!

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 24 november 2018
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

 

Lees meer columns.