COLUMN – KONING VOOR ÉÉN DAG

2018-05-18T13:39:05+02:0018 mei, 2018|

Koningsdag laat al jaren hetzelfde beeld zien. De koninklijke familie wandelt van spelletje naar optreden en van toespraak naar demonstratie. Ik benijd ze niet en zeker de koning niet. Een strak schema en bij alles innemend en geïnteresseerd zijn. Hij heeft geen keuze. Je bent dan wel de koning maar op die dag zeker niet de baas. En de baas van Nederland, al is het maar voor één dag, dat zou ik dan wel weer willen. Die dag verplicht ik de financiële educatie in het middelbaar onderwijs.

Jongeren van 18 jaar voelen zich niet goed voorbereid op hun zelfstandigheid en lijken onvoldoende vaardig in geld en regelzaken concludeerden onderzoekers eerder dit jaar. Uit een ander onderzoek, van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, blijkt dat Nederlandse tieners relatief weinig financiële kennis hebben. Daarmee lopen ze achter op leeftijdsgenoten in veel andere Europese landen. Op financieel gebied komen Nederlandse leerlingen niet verder dan simpele dingen, zoals het vergelijken van prijzen bij een aankoop.

Eén van de conclusies uit een recent Nibud-onderzoek is dat ouders hun kinderen weliswaar vaker helpen bij de geldzaken maar dat het geven of lenen van geld en het óvernemen van geldzaken meestal niet de goede weg is. Ouders betalen nu bijvoorbeeld een groter deel van de kosten van hun kinderen. Zo betaalde 5 jaar geleden bijna 50 procent van de ouders alles wat betreft kleding en schoenen, terwijl dat nu al richting de 60 procent gaat.

Volgens het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) een reden waarom Nederlandse tieners later als volwassenen hun geldzaken in de steeds complexere maatschappij niet goed kunnen regelen en daardoor in de problemen raken. In de praktijk zie ik ook steeds vaker jongeren met problematische schulden. Niet zo vreemd wanneer je weet dat, naast bovenstaande, ongeveer 45 procent van de scholieren aangeeft dat er op school nog nooit aandacht is besteed aan hoe je met geld om moet gaan. Bij veel andere scholen is de aandacht summier.

Het Nibud pleit al vele jaren voor structurele en verplichte financiële educatie op de middelbare scholen. Een aanbeveling waar ik me helemaal in kan vinden. Maar de overheid doet niets. Met drie kinderen op drie verschillende middelbare scholen ken ik de praktijk. Het blijft vreemd dat voor een dergelijk essentieel onderdeel van de zelfstandigheid pas geld en aandacht komt als er schulden zijn.

Het is hoog tijd voor een ééndags-koning!

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 28 april 2018
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

Lees ook: