COLUMN – TOEZICHT OF TOEKIJKEN?

2018-04-26T12:20:00+02:0026 september, 2017|

Soms kunnen mensen hun financiële zaken niet goed regelen. Bijvoorbeeld omdat zij dementerend of psychiatrisch patiënt zijn. Of omdat zij een verslaving hebben. Of omdat er zoveel schulden zijn dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Dan kan de kantonrechter een bewindvoerder benoemen. Deze beschermingsbewindvoerder neemt de financiële beslissingen voor de betrokkene. Veel mensen kennen de negatieve verhalen over deze beroepsgroep. Oplopende schulden tijdens het bewind, verdwenen geld en klant-onvriendelijke dienstverlening. Verhalen die soms wat gekleurd waren maar regelmatig klopten.

Er was kaf onder het koren. Ontstaan in een tijd dat je vrij eenvoudig kon starten. Een goed gesprek met de kantonrechter en een passende achtergrond waren voldoende om je bewindvoerder te noemen. Vervolgens mocht je het vermogen van derden gaan beheren! Controle was er minimaal. Jaarlijkse opleiding? Doe maar wat! Zicht vanuit de rechtbank op hoe hard je groeide qua portefeuille en hoe je het werk georganiseerd had was er niet. Dramatisch voor de klant maar soms ook voor de bewindvoerder

Een aantal jaar geleden werden wij gevraagd door de rechtbank om een portefeuille van 65 dossiers over te nemen. De desbetreffende bewindvoerder was een jaar daarvoor gestart, snel gegroeid en……….. volledig vastgelopen. Toen wij hem bezochten stonden de boze klanten op de stoep. De zaak probeerde hij draaiende te houden met drie vrijwilligers. De vrijwilligers bleken bij navraag gewoon klant van hem te zijn! Uit wanhoop had hij hen gevraagd. Hij wilde het goed doen. Maar willen is nog geen kunnen.

De wetgever heeft dit ook ingezien. Bij ‘Besluit van 29 januari 2014, houdende regels ter waarborging van de kwaliteit van curatoren, bewindvoerders en mentoren’ zijn de eisen flink aangescherpt en is toezicht en controle veel beter geregeld. De jaarlijkse accountantscontrole is er niet alleen op dossierniveau maar ook op organisatieniveau. Iedereen moet voldoen aan de opleidingseisen en de werkprocedures binnen de organisatie dienen duidelijk te zijn. We zijn op de goede weg…………als bewindvoerder!

Beschermingsbewind, schuldhulpverlening en budgetbeheer zijn diensten die vallen onder de financiële zorgverlening. Iedereen werkzaam in die branche bemoeit zich mét of heeft zelfs de beschikking óver het vermogen van een ander. Alleen bij het beschermingsbewind zijn ‘toezicht en controle’ nu goed geregeld. Maar bij schuldhulpverlening en budgetbeheer? Beiden functioneren matig tot slecht. Er is een wildgroei aan vrijwilligersinitiatieven om de problemen op te lossen. Toezicht en controle? Nauwelijks! Overheid wat gaat u doen? Wordt het toezicht of toekijken?

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 23 september 2017
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

Lees ook: