COLUMN – LENTE

2019-03-22T09:00:51+01:0023 maart, 2019|

Het is lente! De natuur komt weer tot leven. De tijd van groei en bloei. In het boodschappenmandje van de meeste Nederlanders is van groei en bloei helaas niets te merken. In ons winkelkarretje zaten in de laatste drie maanden van 2018 minder spullen, maar bij de kassa moest wel meer afgerekend worden zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Nielsen. Door de stijging van onder andere deze kosten zijn huishoudens in 2019 meer dan de helft van hun netto-inkomen kwijt aan vaste lasten, zo meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) deze week.

Dat zou volgens het Nibud voor een gezonde financiële huishouding niet meer dan de helft van het inkomen moeten zijn. De afgelopen tien jaar is niet eerder zo’n groot deel van het budget opgegaan aan vaste lasten. Volgens Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, is dit een belangrijke reden dat veel huishoudens achterlopen met het voldoen van rekeningen. Eerder bleek uit onderzoek dat 20 procent van de huishoudens in 2018 de huur of hypotheek niet op tijd kon betalen. Dat aandeel was in 2012 nog ‘maar’ 12 procent.

Iedereen gaat erop vooruit. Dat was de boodschap in de Miljoenennota van september j.l. ‘Mensen moeten concreet merken dat het goed gaat. Thuis, op het werk en in de wijk’, zei koning Willem-Alexander. Zo’n 96 procent van de huishoudens gaat er op vooruit, zegt ook het ministerie van Sociale Zaken. Toch ervaren veel mensen dat niet zo en maken zij zich grote zorgen. Als financieel zorgverlener delen wij die zorgen. In de praktijk zien we dat het steeds lastiger is om de begroting van de klanten sluitend te krijgen. Dat gaat in bijna alle gevallen ten koste van het huishoudgeld.

Daarnaast hebben deze burgers maar ook wij als professional steeds meer te maken met regeldruk. Kim Putters, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), zegt hierover: “We hebben het gevoel dat er steeds meer regels komen, omdat er te weinig vertrouwen is in professionals. Daar ligt een grote frustratie” De ervaring leert ons dat hij gelijk heeft. Ook onze dienstverlening lijdt onder de bezuinigingsdrift en de alsmaar uitdijende regelgeving.

Putters waarschuwt voor ‘een smeulende polarisatie’. Voor je het weet, waarschuwt de SCP-baas, slaat die veenbrand om in een laaiend vuur dat onze gezellige Nederlandse samenleving zal verteren.

Het is lente maar zo voelt het nog niet.

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 23 maart 2019
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

 

Lees meer columns.