COLUMN – VINKJES ZETTEN

2018-09-13T20:26:34+02:0026 juni, 2018|

Het aantal mensen dat onder beschermingsbewind staat is enorm toegenomen. Van 94.000 in 2009 naar 248.800 vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. De toename is vooral te wijten aan het feit dat, naast een geestelijke of lichamelijke beperking, nu ook het hebben van schulden een grond is om onder bewind gesteld te kunnen worden. Logische gevolg is dat ook het aantal bewindvoerders sterk is gegroeid. Dat daar ook minder goede tussen zitten ontken ik niet.

Mensen mogen zelf kiezen met welke bewindvoerder ze in zee gaan. De rechter bekrachtigt vervolgens de benoeming zonder dat er een uitgebreide check plaatsvindt. Regeringspartijen D66 en CDA willen daarom een diploma-eis of keurmerk invoeren, zodat beter te controleren is of de bewindvoerder zijn werk wel goed doet. Met name bewindvoerders die mensen met schulden begeleiden, moeten aan strengere eisen voldoen. Een prima plan ook al vind ik dat alle bewindvoerders aan die strengere eisen moeten voldoen.

Het kabinet wil dat gemeenten hun inwoners met schulden gaan adviseren over welke bewindvoerder zij in de arm kunnen nemen. Helaas ontbreekt een duidelijke maatstaf daarvoor. Die moet er snel komen vinden D66 en CDA. Zij reageren daarmee op klachten over bewindvoerders die schuldenaren van de regen in de drup helpen. ,,Er zijn cowboys die geen kwaliteit leveren en het verpesten voor de rest”, stelt Kamerlid Rens Raemakers. ,,We willen af van bewindvoerders die er op uit zijn zoveel mogelijk zaken binnen te slepen en alleen maar vinkjes zetten zonder mensen écht te helpen.

En hier maakt de heer Raemakers een fout. Dat ‘vinkjes zetten’ is juist niet het probleem van bewindvoerders. Vinkjes zetten is ‘het’ probleem van de gemeentelijke schuldhulp en van partijen zoals de Belastingdienst, het CJIB en het CAK. Grote instanties waar men het contact met de burger kwijt is. Instanties waar ze precies kunnen vertellen hoe lang ze er over mogen doen om u antwoord te geven en vervolgens uw vraag niet kunnen beantwoorden maar u verwijzen naar hun ‘prachtige’ digitale platform. Dat soort instanties dus. Die zetten ‘vinkjes’.

Dat ‘vinkjes zetten’ zorgt er voor dat de schuldhulpverlening al 20 jaar faalt. Alle procedures gevolgd maar de klant niet geholpen! Dát is de reden waarom zoveel mensen hun toevlucht zoeken tot bewindvoerders. Prima, strengere eisen voor bewindvoerders maar met wat meer visie en durf zou de heer Raemakers ook achter het echte probleem een vinkje kunnen zetten.

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 23 juni 2018
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

Lees ook: