COLUMN – SCHAAMTE

2018-04-26T12:20:02+02:0016 oktober, 2016|

‘Er zijn concrete maatregelen nodig om armoede van honderdduizenden kinderen in Nederland te bestrijden’. Die oproep deden deze week de kinderrechtenorganisaties Save the Children en Defence for Children aan de regering. Naast dat het geen pretje is om in armoede op te groeien lopen deze kinderen later ook nog eens een twee keer zo hoog risico om opnieuw in armoede terecht te komen.

Nederland telt 421.000 kinderen in gezinnen met een laag inkomen. Dat is 1 op de 8 kinderen. De kans is groot dat ze onvoldoende eten en kleding krijgen. Vaak raken ze sociaal buitengesloten omdat ze niet kunnen deelnemen aan sporten of een schoolreisje. Verjaardagspartijtjes van vriendjes of vriendinnetjes worden overgeslagen want een cadeautje kost geld. En op school enthousiast vertellen over je nieuwe fiets of over een vakantiereisje blijft voor velen een droom.

Als beschermingsbewindvoerder heb ik regelmatig te maken met gezinnen die het voorzichtig gezegd niet ruim hebben. Gezinnen waar vanwege het lage inkomen en het onvermogen om deze financiën goed te managen een onleefbare situatie is ontstaan. Er over oordelen doe ik allang niet meer. Probeer maar eens als alleenstaande ouder met drie kleine kinderen rond te komen van 80 euro in de week. Week in week uit. Moeilijk voor volwassenen maar desastreus voor kinderen.

Natuurlijk zijn er de succesverhalen. Enige tijd geleden was ik bij een bijeenkomst waar Annemarie van Gaal sprak. Zij is onder andere bekend van het programma ‘Een Dubbeltje Op Zijn Kant’. Als bijstandsmoeder wist ze toch een glansrijke carrière op te bouwen. Kern van haar betoog: ga nooit bij de pakken neerzitten! Ik moest toen denken aan mevrouw K.

Via de politie en maatschappelijk werk leerde ik haar 7 jaar geleden kennen. Moeder van drie kinderen. Lezen en schrijven kon ze nauwelijks. Door haar ex was daar goed misbruik van gemaakt. Er stonden diverse auto’s op haar naam waar ze niets van wist. Uiteraard dikke schulden.

Huilend vertelde ze dat ze een goede moeder wilde zijn. Niemand viel ze lastig met haar problemen. Die bewuste dag was er geen eten meer voor haar kinderen. Zelf leefde ze al dagen van water en brood. Uit wanhoop had ze voeding gestolen en was betrapt. Ja, ze zat volledig bij de pakken neer en ze schaamde zich!

1 op de 8….en bijna 30 procent daarvan groeit op in een gezin zoals dat van mevrouw K.

Ruim 120.000 kinderen! Wíj moeten ons schamen!

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 15 oktober 2016
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

Lees ook: