COLUMN – KOM UIT VOOR JE SCHULD

2019-06-20T22:13:55+02:0020 juni, 2019|

Onlangs startte de campagne ‘Kom uit voor je schuld’. Het moet schuld uit de taboesfeer halen. Teveel mensen durven er niet voor uit te komen en vragen daardoor pas laat hulp. “Mensen lopen er gemiddeld vier jaar mee rond voordat ze aan de bel trekken”, zegt staatssecretaris Tamara Van Ark. “Een kleine schuld wordt dan al gauw een onoplosbaar probleem. Stress, slechte gezondheid en verlies van werk zijn vaak het gevolg.”

De campagne draait om ‘schuldenambassadeurs’: mensen die openlijk praten over hun schulden. De boodschap is dat hun ‘coming out’ de eerste stap bleek op weg naar een oplossing. De verhalen laten zien dat iedereen in de schulden kan komen. Op deze wijze hoopt men dat de weg naar de schuldhulpverlening eerder gekozen wordt maar ook dat er meer begrip komt bij mensen die zelf geen schulden hebben.

Ik denk aan alle programma’s, series en documentaires van de laatste jaren over de mens achter de schulden. ‘Een dubbeltje op zijn kant’ loopt al vanaf 2009. De veel bekeken documentaire ‘Schuldig’ was in 2016 op TV en ‘Vergeef me mijn schulden’ in 2017. En dan nu de campagne met de ambassadeurs. Heeft het geholpen? Gaat het helpen? Ik proef een beetje wanhoop.

De campagne met de ‘schuldenambassadeurs’ is onderdeel van de ‘brede schuldenaanpak’ van het kabinet. Een plan met veertig maatregelen grotendeels gericht op het terugdringen van schulden. Het plan is gebaseerd op samenwerking én op de kracht van vrijwilligers. Een veertigtal maatregelen? Dat is toch een beetje als schieten met hagel. En vrijwilligers? Een uitstervend ras! Ik proef nog meer wanhoop.

Ooit zei de huidige directeur van het NIBUD, dé instantie voor budgetvoorlichting, Arjan Vliegenthart: “De overheid wil investeren in de kwaliteit van het dweilen, wij willen de kraan dichtdraaien. Zolang we de oorzaken van de schuldenproblematiek niet aanpakken worden we het probleem nooit de baas.” En zo is het! Inmiddels zijn er 1,4 miljoen huishoudens met problematische schulden.

In onze complexe maatschappij draait veel om geld. Voedt de mensen dan ook financieel op en begin bij de jeugd. Maak het verplicht onderdeel van het lespakket op de middelbare school! Leer jaarlijks bijna 1 miljoen jongeren waar je op financieel vlak mee te maken kunt krijgen in het leven en welke weg je zonder schaamte kunt bewandelen als het misgaat. Mevrouw van Ark, kom uit voor je schuld en stop met de ambassadeurs.

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 15 juni 2019
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

 

Lees meer columns.