COLUMN – HET EI VAN COLUMBUS?

2019-04-23T13:37:45+02:0023 april, 2019|

De gemeente Utrecht wil driehonderd Utrechters helpen met het beheren van hun geld. Met een nieuw initiatief van deze gemeente, het Huishoudboekje, krijgen de deelnemers meer zicht op hun financiën en wordt geldstress verminderd. De inkomsten van de deelnemende Utrechters komen binnen op een rekening bij de gemeente. Van die inkomsten worden de huur of hypotheek, de energie, het drinkwater en de zorgverzekering betaald. Het bedrag dat overblijft, krijgen de deelnemers als leefgeld overgemaakt.

Het initiatief leek groot nieuws want het was de afgelopen week te zien bij de NOS en bij Hart van Nederland. Enthousiast werd verteld dat de gemeente, indien nodig, zelfs tot 1200 euro per huishouden voorschiet zodat de klant er verzekerd van kan zijn dat de vaste lasten betaald worden. Dit ter voorkoming van schulden. Een geruststellend idee. En dat werd ook bevestigd door één van de (17 !) deelnemers aan de pilot. De wethouder van Utrecht is zo overtuigd van haar initiatief dat ze dit ‘Ei van Columbus’ wel wil delen met andere gemeenten.

Ik viel van mijn stoel en was in één keer meer dan 15 jaar terug in de tijd. Ik werkte toen bij de Volkskredietbank. Destijds waren er drie vormen van budgetbeheer waaronder het ‘vaste lasten beheer’. Net als nu in Utrecht mocht de klant er van uit gaan dat bij deze vorm van budgetbeheer dankzij de ‘roodstandmogelijkheden’ de vier belangrijkste vaste lasten altijd betaald werden. Wat overbleef van het inkomen was voor de klant. We waren niet de enige kredietbank met deze dienstverlening. Dus uniek was het toen al niet.

De roodstanden waren uiteindelijk nauwelijks te overzien al was het bij aanvang toch echt de bedoeling om er slechts tijdelijk gebruik van te maken. Natuurlijk was er altijd wel een goede reden voor een roodstand. Een torenhoge jaarafrekening van de energie, minder inkomen of er gaat iets mis met de toeslagen. Met een laag inkomen is er dan direct een probleem. Een roodstand is vervolgens slechts het verschuiven van dat probleem.

De directie greep in en de roodstanden moesten binnen 1,5 jaar weggewerkt worden. Een pijnlijke operatie voor de klant want wat eerst extra financiële ruimte was werd nu dubbel gekort. In Utrecht gaat men echter vrolijk verder met het ‘vernieuwende’ initiatief. Het is niet te hopen dat meer gemeenten gaan volgen want het ‘Ei van Columbus’ is niet meer dan een oud, duur en boterzacht paasei.

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 20 april 2019
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie

 

Lees meer columns.