Prinsjesdag 2019 – wat verandert er?

2019-09-20T09:06:38+02:0020 september, 2019|

Naar aanleiding van Prinsjesdag 2019 op dinsdag 17 september hebben we, met dank aan Hoffelijk Financiële Zorg, de bijzonderheden op een rij gezet:

Basiszorgverzekering
Het komende jaar zullen er een aantal wijzigingen in de basiszorgverzekering plaatsvinden. Zo krijgt het basispakket van de zorgverzekering er in 2020 een aantal nieuwe vergoedingen bij, gaat de premie met ruim € 3,- per maand omhoog, maar blijft het verplicht eigen risico van € 385,- gelijk.

Tip! De premieverschillen tussen zorgverzekeraars kunnen groot zijn. Tot uiterlijk 1 februari 2020 is het mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Stijging zorgtoeslag en kindgebonden budget
Tegenover de stijging van de basispremie staat ook de verhoging van de zorgtoeslag. Voor een eenpersoonshuishouden stijgt deze met € 67,- per jaar. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de zorgtoeslag met € 95,- per jaar.

Ook het kindgebonden budget wordt verhoogd om ouders aanvullend te ondersteunen.

AOW- leeftijd
De AOW-leeftijd gaat minder snel omhoog. Voor de jaren 2020 en 2021 is de AOW-leeftijd gesteld op 66 jaar en 4 maanden. In 2024 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar.

Schuldenaanpak
Het kabinet gaat zich inzetten met de zogenoemde brede schuldenaanpak om problematische schulden te voorkomen en terug te dringen. Zo zal er een campagne gestart worden om het schuldentaboe te doorbreken. Ook willen ze de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet implementeren, de uitkeringen- en toeslagensystematiek vereenvoudigen, de loonheffingskorting verhogen om het inkomen van werkende armen met kinderen te verhogen, en is het kabinet bezig met een wetswijziging om preventie en vroegsignalering van schulden beter mogelijk te maken.

Koopkracht
Voor de meeste huishoudens wordt in 2020 een koopkrachtstijging verwacht. Ondanks deze verwachting is het lastig om over de eigen portemonnee voorspellingen te doen. Het vinden van een nieuwe baan, gaan samenwonen of het krijgen van een kind  heeft vaak grote invloed op de persoonlijke financiële situatie.