Landelijke registratie probleemschulden gewenst

2016-04-04T14:42:48+02:004 april, 2016|

Schuldenproblematiek is vaak te groot en te complex voor sociale wijkteams. Als je niet meteen met schulden aan de slag gaat, verergert de situatie snel. Er is daarom een landelijk systeem nodig van vroege signalering. Dat zegt de ‘Transitiecommissie Sociaal Domein’, die in opdracht van het kabinet de decentralisatie van sociale zorg in de gaten houdt.

Decentralisatie

Door de decentralisatie zijn gemeenten verantwoordelijk voor sociale zorg. Bij ongeveer tachtig procent van de zorgvragen waar wijkteams mee worden geconfronteerd, speelt schuldenproblematiek een rol. Bijna één op de vijf Nederlandse huishoudens heeft, of krijgt te maken met problematische schulden.

Wijkteams spelen bij het signaleren een cruciale rol. Maar bij de volgende stap, het aanpakken van de schuldenproblemen, blijkt volgens de commissie vaak dat de problemen te omvangrijk en ingewikkeld zijn voor de wijkteams.

Integrale aanpak schiet tekort

Volgens de Transitiecommissie Sociaal Domein schiet de decentralisatie van sociale zorg vooral tekort bij de integrale aanpak, die de essentie is van drie decentralisaties: de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de Jeugdwet en de Participatiewet.

De commissie wil dat er op rijksniveau meer aandacht komt voor de gevolgen van de decentralisaties om daarmee onder andere de schuldenproblematiek efficiënter aan te kunnen pakken.

Bron: NOS