Ingewikkelde samenleving kan niet zonder beschermingsbewind

2018-11-16T10:27:10+01:0016 november, 2018|

Bron: www.socialevraagstukken.nl

We hebben het in Nederland wel erg ingewikkeld gemaakt allemaal. Voor mensen die gezond zijn, geen hulp behoeven, die de Nederlandse taal redelijk machtig zijn, geen analfabeet en niet verstandelijk beperkt, lijkt het hier allemaal prima geregeld. Totdat er iets gebeurt en helemaal als zich meerdere problemen tegelijk voordoen.

Bewindvoerders in kwaad daglicht

Bewindvoerders staan politiek gezien momenteel nogal in een kwaad daglicht. Het gaat om een relatief nieuwe, groeiende beroepsgroep, waar op kosten van de gemeenschap makkelijk geld wordt verdiend – is het beeld.

Echter, met de complexiteit van onze samenleving en een tekortschietend ‘doenvermogen’ van een deel van de bevolking, zullen professionals zoals bewindvoerders altijd nodig zijn.

De kunst is je niet gek te laten maken

Veel mensen zijn onvoldoende in staat om met alle ingewikkelde regels en systemen om te gaan. Ze worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd veelal een ongunstige samenloop van allerlei regelingen.

Zelfs de bewindvoerder moet steeds weer allerlei loketten en instanties af en hen wijzen op de perversiteiten van de systemen. Dat vergt niet alleen veel inzet, maar ook volharding en de kunst je niet gek te laten maken door de waanzinnige wereld van onze (op zich goed bedoelde) verzorgingsstaat.

Lees het volledige artikel inclusief twee voorbeelden.