Centraal Digitaal Beslagregister

2015-06-18T10:23:18+02:009 april, 2015|

De regering laat een Centraal Digitaal Beslagregister (CDB) oprichten. Dit register moet opgelegde beslagen per debiteur inzichtelijk maken, zodat onnodige stapeling van incassomaatregelen worden voorkomen en wordt bewaakt dat mensen genoeg geld overhouden om rond te kunnen komen (beslagvrije voet). Alle gerechtsdeurwaarders moeten verplicht beslagen op roerende zaken, onroerende zaken en loon- en derdenbeslag aanmelden bij dit register. Bij beter inzicht in en overzicht van de situatie van de debiteur kan een gerechtsdeurwaarder zijn opdrachtgever beter inlichten over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een incasso. Het register is dan ook alleen toegankelijk voor gerechtsdeurwaarders.

Tevens moet het bevorderen dat schuldeisers de zogenoemde beslagvrije voet respecteren. Dit is het bedrag dat bij beslaglegging op inkomen niet onder het beslag valt en bedoeld is voor het minimale levensonderhoud.

Stand van zaken

Op dit moment worden de eerste gerechtsdeurwaarders gekoppeld aan het register en is de wettekst nog in ontwerp. Medio tot eind 2015 dienen alle gerechtsdeurwaarders alle gelegde beslagen te registreren in het digitale register, dat ontwikkeld en ingericht is door de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) in opdracht van de Rijksoverheid.