Column – Financieel misbruik

2018-04-26T12:20:02+02:0021 maart, 2016|

Mevrouw Janssen is 64 jaar oud. Haar man is 3 jaar geleden overleden. Sindsdien staat ze er alleen voor. Haar enige kind én zoon woont niet ver weg maar hij heeft het te druk om haar regelmatig te bezoeken. Wel komt wekelijks de schoondochter om voor haar de boodschappen te doen. Dat komt goed uit want mevrouw blijft het liefst binnen. Ze is bang om de straat op te gaan en dat is ook de reden dat ze niet meer op haar werk komt. Zowel de werkgever als de uitkerende instantie maken er niet al te veel werk meer van. Ze was eigenlijk toch al boventallig en op haar leeftijd is ze kansloos op de arbeidsmarkt.

Tijdens ons gesprek vertelt ze over haar man en dat hij de financiële zaken regelde, over haar slechte relatie met haar zoon en over hoe blij ze is met de wekelijkse boodschap-bezoekjes van haar schoondochter. Dan kan ze tenminste even over het verlies van haar man praten. Ook komt er naast alle verhalen en de doos met aanmaningen nog een stapel ‘ouderwetse’ bankafschriften op tafel.

Dat is mooi want deze geven vaak een goed beeld van het uitgavenpatroon. Ik zie dat het inkomen redelijk is. Uit ervaring weet ik dat bij een normale besteding de vaste lasten hiermee betaald moeten kunnen worden. Ook zijn er geen betalingen die niet noodzakelijk zijn zoals loterijen of extreem hoge telefoonnota’s. Ook geen dure televisieabonnementen.

Wel valt me op dat er elke vrijdagochtend 250 euro wordt gepind. “Dat is voor de wekelijkse boodschappen die mijn schoondochter voor mij doet”. Ik vraag haar: “Is dat niet wat veel en waarom contant?” Mevrouw wil wat zeggen maar in plaats van woorden komen er alleen maar tranen. Hier is blijkbaar meer aan de hand. Alleen financiële zorg lijkt me niet voldoende. Ik confronteer mevrouw Janssen niet verder en besluit in overleg met haar de volgende dag contact op te nemen met het wijkteam van de gemeente en met de stichting Veilig Thuis voor advies.

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt (tel. 0800-2000) voor onder andere ouderenmishandeling. Financieel misbruik is daar een onderdeel van. Bij ouderenmishandeling gaat het meestal om een familielid en ook is er vaak sprake van een afhankelijkheidssituatie. Financieel misbruik bij ouderen (officieel 65+) is een snel groeiend probleem. De Verenigde Naties heeft niet voor niets 15 juni uitgeroepen tot Werelddag tegen Ouderenmishandeling.

ben-steenvoorden-columnColumnist:
Ben Steenvoorden, directeur ZEKER

Zaterdag 19 maart
Bijlage Werk & Geld – dagbladen
Holland Media Combinatie